سردخانه خرما 

سردخانه خرما چیست

خرما یکی از میوه‌های شیرین و جذاب مناطق گرمسیری است. این میوه پرطرفدار در کشور ما به مقدار زیاد تولید می‌شود اما مستقیم وارد بازار نمی‌شود و مقدار زیادی از آن به سردخانه خرما منتقل می‌شود. ایران همسایه عراق و عربستان است. این عربستان سعودی است که بیشتر خرما را در اختیار گرفته است، اما کشورهایی مانند آمریکا و شمال آفریقا مسئول تولید خرما در بازار جهانی هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره سردخانه خرما ادامه مقاله را مطالعه کنید.

اتاق سردخانه خرما

سردخانه خرما معمولاً به یک انبار تخصصی یا اتاقی اطلاق می‌شود که برای نگهداری خرما، میوه درخت خرما استفاده می‌شود. خرما یک میوه بسیار فسادپذیر است که برای حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری به شرایط دما و رطوبت خاصی نیاز دارد. خرمای تازه را می‌توان به مدت 6 ماه در سردخانه در دمای 5-0 درجه سانتیگراد نگهداری کرد. اما اگر قصد دارید آن‌ها را برای مدت طولانی‌تری نگهداری کنید، توصیه می‌شود آن‌ها را در دمای صفر درجه سانتی گراد یا سردخانه بالای صفر نگهداری کنید. اتاق‌های سرد انجماد خرما به طور خاص برای نگهداری خرما در دمای زیر صفر درجه سانتیگراد (18- درجه سانتیگراد یا 0 درجه فارنهایت) طراحی شده‌اند. در حالی که خرما را می‌توان برای مدت کوتاهی در دمای بالای صفر یا حتی در دمای اتاق نگهداری کرد، نگهداری طولانی مدت برای حفظ کیفیت و جلوگیری از فساد، شرایط زیر صفر را ضروری می‌کند. با حفظ رطوبت و جلوگیری از زوال، این اتاق‌های سرد یخبندان تضمین می‌کنند که خرما طراوت و طعم خود را برای مدت طولانی حفظ می‌کند.

منظور از کنترل دما چیست

عملاً در مرحله رشد روتاب، انواع خرما بهتر است در سردخانه نگهداری شوند. در اینجا نحوه عملکرد اتاق سردخانه خرما و اهمیت آن آمده است:

کنترل دما

اتاق‌های سردخانه خرما برای حفظ محدوده دمایی خاص، معمولاً بین 0 تا 10 درجه سانتی گراد (32 درجه فارنهایت تا 50 درجه فارنهایت) طراحی شده‌اند. این دمای کنترل شده روند رسیدن را کند می‌کند و از رشد میکروارگانیسم‌هایی که می‌توانند باعث فساد شوند جلوگیری می‌کند. سردخانه زیر صفر برای نگهداری خرما چندان کارآمد نیست. 

کنترل رطوبت

خرما به میزان رطوبت حساس است. یک اتاق سردخانه خرما همچنین رطوبت را کنترل می‌کند تا آن را در محدوده بهینه نگه دارد، معمولاً در حدود 65-75٪. این به جلوگیری از خشک شدن یا مرطوب شدن بیش از حد خرما کمک می‌کند که می‌تواند بر بافت و طعم آن‌ها تأثیر بگذارد. در زمان ساخت سردخانه باید از دستگاه‌هایی که برای جلوگیری از رطوبت ساخته شده‌اند را جدی بگیرید. 

تمدید ماندگاری

کنترل دما و رطوبت اتاق سرد نقش مهمی در افزایش ماندگاری خرما دارد. خرماهایی که به درستی ذخیره شده باشند می‌توانند برای چندین ماه تازه باقی بمانند و به تولیدکنندگان و توزیع کنندگان این امکان را می‌دهد که خرماهای با کیفیت بالا را در تمام طول سال عرضه کنند. سردخانه خشکبار به ماندگاری مواد کمک می‌کند. 

حفظ ارزش غذایی

نگهداری خرما در سردخانه به حفظ ارزش غذایی خرما از جمله ویتامین‌ها، مواد معدنی و قندهای طبیعی آن کمک می‌کند و به مصرف‌کنندگان اطمینان می‌دهد که بهترین محصول را با کیفیت دریافت می‌کنند.

جلوگیری از هجوم آفات

اتاق‌های سردخانه همچنین خرما را از هجوم حشرات محافظت می‌کند؛ زیرا اکثر آفات نمی‌توانند در محیط‌های با دمای پایین زنده بمانند.

تضمین کیفیت

حفظ یک محیط ثابت و کنترل شده در اتاق سردخانه خرما تضمین می‌کند که خرما استانداردهای کیفی مورد نیاز را برای طعم، بافت و ظاهر مطابقت می‌دهد. تجهیزات سردخانه به تضمین کیفیت بیشتر کمک خواهد کرد. 

مدیریت موجودی

اتاق‌های سردخانه خرما یک فضای ذخیره سازی منظم و در دسترس را فراهم می‌کند و مدیریت موجودی خرما را برای تولیدکنندگان و توزیع کنندگان آسان‌تر می‌کند.

در دسترس بودن در تمام طول سال

با کمک سردخانه می‌توان خرما را پس از برداشت نگهداری کرد و در طول سال حتی زمانی که در فصل نیست در دسترس مصرف کنندگان قرار داد.

در مناطقی که خرما یک محصول کشاورزی قابل توجه است، مانند خاورمیانه و شمال آفریقا، سردخانه خرما و سردخانه مواد غذایی برای موفقیت این صنعت بسیار مهم است. آن‌ها به تولیدکنندگان و صادرکنندگان اجازه می‌دهند تا مقادیر زیادی خرما را ذخیره کرده و در بازارهای محلی و بین المللی توزیع کنند و از عرضه مداوم این میوه مغذی و دوست داشتنی اطمینان حاصل کنند.

نحوه نگهداری از خرما در سردخانه 

نحوه نگهداری از خرما در سردخانه چگونه است

برای نگهداری صحیح این محصول توصیه می‌شود اصول را رعایت کنید. خرما و سردخانه میوه در صورتی که دمای آن بین 4+ تا 5- درجه سانتیگراد باشد به مدت 6 ماه تا 1 سال با کیفیت خوب در سردخانه، قابل نگهداری است. اما باید در نظر گرفت که دمای اتاق سردخانه در این محدوده باشد. اگر به زیر 5- درجه برسد باعث یخ زدن خرما و از دست دادن کیفیت می‌شود.

میزان رطوبت سردخانه باید کنترل شود و در صورتی که بیش از مقدار لازم باشد باعث خرابی محصول می‌شود؛ بنابراین سیستم تهویه سردخانه باید قابلیت پایین نگه داشتن رطوبت را داشته باشد. یکی از گزینه‌هایی که در کیفیت محصول تاثیر بسزایی دارد نحوه گردش هوای سرد است.

طراحی اتاق سرد باید به گونه‌ای باشد که هوای خنک به طور مداوم بین خرماها عبور کرده و تبادل حرارتی مداوم داشته باشد. قفسه‌ها باید به گونه‌ای نصب شوند که درب در فاصله مناسبی از دیوار و کف باشد.

خرماهای بسته بندی باید در فاصله مناسبی قرار گیرند، نباید روی هم انباشته شوند؛ زیرا یک لایه مانند عایق عمل می‌کند و از رسیدن رطوبت و هوا به سایر قسمت‌ها و در نتیجه افزایش دما جلوگیری می‌کند.

چرخه نگهداری خرما بسته به شرایط و بازار ممکن است کوتاه یا طولانی باشد. هر محصولی را می‌توان برای مدت معینی در سردخانه خرما نگهداری کرد. بهترین دوره نگهداری خرما در سردخانه بین 30 تا 60 روز است.

نتیجه گیری

خرمای تازه بهتر است در سردخانه نگهداری شود. اما حتی خرمای تازه را نیز نباید در دمای خیلی پایین نگه داشت؛ زیرا زمانی که خرما از بین می‌رود، می‌تواند روی رنگ تاثیر بگذارد و اگر بلافاصله استفاده نشود ظاهر و طعم آن بد می‌شود. خرمای تازه را می‌توان به مدت 6 ماه در سردخانه در دمای 5-0 درجه سانتیگراد نگهداری کرد. اما اگر قصد دارید آن‌ها را برای مدت طولانی‌تری نگهداری کنید، توصیه می‌شود آن‌ها را در دمای صفر درجه سانتی گراد و سردخانه صنعتی نگهداری کنید. عملاً در مرحله رشد روتاب، انواع خرما بهتر است در سردخانه نگهداری شوند. چون آبدار هستند و حرارت باعث تغییر طعم خرما می‌شود. برای بررسی مراحل ساخت سردخانه و نگهداری خرما بهتر است که از کارخانه برودت سازان البرز کمک بگیرید. 

سوالات متداول

1- سردخانه خرما چیست؟

سردخانه خرما معمولاً به یک انبار تخصصی یا اتاقی اطلاق می‌شود که برای نگهداری خرما، میوه درخت خرما استفاده می‌شود.

2- دمای سردخانه خرما چقدر باید باشد؟

در حالی که خرما را می‌توان برای مدت کوتاهی در دمای بالای صفر یا حتی در دمای اتاق نگهداری کرد، نگهداری طولانی مدت برای حفظ کیفیت و جلوگیری از فساد، شرایط زیر صفر را ضروری می‌کند.

3- چرا سردخانه خرما اهمیت دارد؟

باعث حفظ خرما در تمام طول سال می‌شود؛ همچنین باعث حفظ کیفیت، حفظ ارزش غذایی خرما و جلوگیری از هجوم آفات در خرما می‌شود. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *