بدون شک نصب و ساخت تابلو برق برای راه اندازی کارخانجات صنعتی، موتورخانهها، ساخت سردخانه، سیستمهای گرمایشی و سرمایشی ساختمانهای اداری، تجاری و مسکونی بسیار ضروری و حائز اهمیت است. ساخت پنل کنترل بسیار پیچیده شده است؛ به همین خاطر مهم است که ساخت و مراحل آن را چگونه انجام میدهید و از همه مهمتر این کار را چه کسی برای شما انجام میدهد. آشنایی با مراحل طراحی و ساخت تابلو برق را به شما در ادامه مقاله توضیح خواهیم داد.
تابلو برق چیست؟
تابلو برق به عنوان یک محفظه فلزی یا غیر فلزی، تجهیزات الکتریکی مختلفی را در خود جای داده است تا علاوه بر نظارت بر عملکرد، از دستگاهها در برابر نوسانات جریان و شوک الکتریکی محافظت کند. ساخت تابلوهای برق نیاز به دانش و تخصص بسیار بالایی دارد. بنابراین تکنسینهای فنی مجرب باید طراحی و نقشه کشی و در نهایت ساخت قطعات و مونتاژ تابلو برق را انجام دهند. در حال حاضر شرکتهای مختلفی به طراحی و ساخت انواع تابلو برق با قابلیتها و ویژگیهای منحصر به فرد مشغول هستند و متقاضیان میتوانند با ارائه اطلاعات ساختمان و وسایل برقی مورد استفاده، تابلو برق مخصوص بسازند.
طراحی تابلو برق
جدا از مراحل ساخت تابلو برق صنعتی لازم است که از نحوه طراحی آن نیز اطلاع داشته باشید. در ادامه شما را با همه این مراحل آشنا خواهیم کرد. تا در زمان کار از جزئیات آگاهی داشته باشید. اول از همه باید آگاه باشید که ساخت تابلو برق بسته به محیطی که در آن استفاده میشود، متفاوت است. برای مثال تابلو برقی که در مراحل ساخت سردخانه استفاده میشود با تابلو برق یک منزل مسکونی متفاوت است.
مرحله اول: طراحی
بسیاری از پنلها به صورت سفارشی برای برنامههای کاربردی و مشتریان خاص ساخته میشوند. بنابراین اولین قدم در ساخت تابلو، ایجاد نقشههای طراحی است. نقشهها توسط مشتری ارائه میشود و کار مورد نظر را مشخص میکند.
مرحله دوم: طرح بندی پنل پشتی
اینجاست که طراحی تابلو برق شروع به زنده شدن میکند. به دنبال طرح، خطوط و سوراخهایی روی صفحه پشتی ترسیم میشود که محل نصب قطعات، از جمله کانالهای سیم و ریلهای DIN را مشخص میکند. ریلهای DIN و کانالهای سیم مانند استخوانهای یک صفحه کنترل هستند، همه چیز به یک روش به آنها متصل است.
مرحله سوم: قرار دادن کامپوننت ها
در این مرحله ریلهای DIN و کانالهای سیم به پنل پشتی متصل میشوند. پس از ایمن شدن، نوبت به اتصال قطعات الکتریکی به ریلهای DIN میرسد. این موارد میتواند شامل مواردی مانند منابع تغذیه، بلوکهای ترمینال، قطع کنندههای مدار و سوئیچهای شبکه باشد.
مرحله چهار: آماده سازی سیم و برچسب گذاری
قبل از شروع سیمکشی، سازنده پانل باید سیمهای مناسب برای هر نوع مدار را جمعآوری کند و اطمینان حاصل کند که آنها مطابق با مشخصات بریده شده، جدا شده و مچ شدهاند.
هر سیم نیز باید در دو انتها برچسب گذاری شود. برخی از روشهای برچسبگذاری توسط کد ملی برق (NEC) یا UL مورد نیاز است، در حالی که سایر برچسبها به صلاحدید طراح بستگی دارد. در هر صورت، برچسب گذاری دقیق سیمها بخش مهمی از ساختمان پانل است؛ زیرا به شناسایی کمک میکند و به سهولت نصب و نگهداری سایت کمک میکند.
مرحله پنجم: سیم کشی
اگرچه بیش از یک راه برای سیم کشی یک پانل وجود دارد، ایده اصلی این است که سیم مناسب را از نقطه A به نقطه B، تا حد امکان منتقل کنید.
سیمها باید اتصالات ایمن داشته باشند و به درستی مسیریابی، فاصله و بسته بندی (گره خورده) داشته باشند تا ظاهری تمیز داشته باشند. هدف تولید پنلی است که به طور منطقی مرتب شده و نگهداری آن آسان باشد. سیم کشی منظم به اطمینان از دقت و همچنین سهولت نگهداری کمک میکند و نشانه یک پنل با کیفیت است.
مرحله ششم: قرار دادن پانل در محفظه
در نهایت، زمان آن است که پانل پشتی را در محفظه قرار دهید و آن را محکم کنید. برای تکمیل ساخت، پانلهای جانبی و دکمه های رو به جلو، سوئیچها، صفحه نمایشها و گیجها (با سیم کشی لازم) ممکن است به درب تابلو برق اضافه شود.
تا کنون، ما به جای خود محفظه، روی آنچه در داخل یک کنترل پنل وجود دارد (سیمها و اجزای آن) تمرکز کردهایم. با این حال، خود محفظه را نباید نادیده گرفت. برای موفقیت یک پانل تکمیل شده به همان اندازه سیم کشی مهم است. به این نکات در زمان ساخت سردخانه صنعتی باید توجه بسیاری شود.
مراحل ساخت تابلو برق
تابلو برق یکی از قطعات مهم و ضروری در مراکز صنعتی، مسکونی و تجاری است که وظیفه حفاظت از وسایل برقی، نظارت بر عملکرد و کنترل اجزای این وسایل را بر عهده دارد؛ بنابراین تولید تابلوهای برق باید زیر نظر کارشناسان مجرب و با رعایت اصول و استانداردهای روز دنیا انجام شود. مهندسین حرفهای طرحهای تولید تابلو برق را طراحی و تهیه میکنند و در خط تولید نیز نیروهای فنی متخصص قطعات تابلو برق را میسازند تا در نهایت مونتاژ و تست کارایی و ایمنی زیر نظر کارشناسان کنترل کیفیت انجام شود. در واقع گروههای فعال در زمینه طراحی و ساخت تابلو برق با دریافت اطلاعات و آگاهی از انتظارات متقاضیان اقدام به ساخت تابلوهای برق سفارشی مینمایند. به طور کلی مراحل تولید تابلوی فلزی صنعتی در کارگاه از ایده اولیه تا محصول نهایی به شرح زیر میباشد.
گام اول: طراحی و تهیه نقشه ایزومتریک (معبط) و جانمایی (طرح بندی)
در این مرحله پس از دریافت پیشنهاد سفارش ساخت تابلو برق صنعتی، اطلاعات کامل از مشتری دریافت خواهد شد. سپس شرکت سازنده تابلو برق از محل پروژه کارفرما بازدید کرده و اطلاعات را در اختیار واحد طراحی و مهندسی قرار میدهد تا پس از عقد قرارداد نقشه ایزومتریک و جانمایی قطعات تابلو انجام شود.
مرحله دوم: جوش،برش، خمش و سوراخ کردن بدنه
پس از ترسیم و تهیه نقشه توسط واحد طراحی و مهندسی، ورقهای فولادی به ضخامت 1.5 تا 2.5 میلی متر برش داده میشود. ورق فولادی بدنه و شاسی از جوش و اتصال قطعات با پیچ و مهره ساخته میشود. لازم به ذکر است که ضخامت ورق فولادی بر اساس نوع کاربرد و محل قرارگیری تابلو برق تعیین میشود. همچنین در این مرحله کارهای اولیه روی فولاد باید با دستگاههای حساس و دقیق انجام شود تا کیفیت شاسی و بدنه تابلو تضمین شود.
مرحله سوم: رنگ آمیزی بدن
پس از آماده سازی بدنه و شاسی تابلو باید رنگ آمیزی با رنگهای متنوع روکش الکترواستاتیک و پرداخت بدنه انجام شود. در این مرحله باید با استفاده از محلولهای شیمیایی سطح فولاد را چربی زدایی و زنگ زدایی را با آسیاب یا سنباده انجام داد. در ادامه مراحل رنگ آمیزی تابلو برق، سطح ورق باید فسفاته شود تا احتمال زنگ زدگی کاهش یابد تا در نهایت سطح فلزی برای رنگ آمیزی بدنه تابلو برق و عایق آماده شود.
مرحله چهارم: مونتاژ اسکلت و بدنه تابلو برق
در این مرحله پس از خشک شدن رنگ بدنه، اتصال شاسی و بدنه و نصب قسمتهای مختلف نگهدارنده تابلو برق انجام میشود تا وسایل برقی مختلف در داخل محفظه تابلو به درستی قرار گیرند.
مرحله پنجم: مونتاژ قطعات برق و سیم کشی
اکنون زمان مونتاژ تمام تجهیزات الکتریکی و قطعات سیم کشی تابلو برق است. در این مرحله از تولید تابلو برق، تکنسینهای فنی مجرب و مجرب باید قطعات الکتریکی مانند رله، قطع کننده مدار، کنتاکتور، سوکت، تابلوهای نمایش، چراغها و … را در محل مناسب داخل تابلو برق نصب کنند. همه بخشهای سردخانه حتی اواپراتور سردخانه نیز با برق کار میکند؛ به همین خاطر باید به تابلو برق و نحوه ساخت آن نیز توجه کافی داشت.
مرحله ششم: تست و کنترل کیفیت
در نهایت پس از اتمام مراحل ساخت انواع تابلوهای برق، تست و کنترل کیفی توسط کارشناسان بر اساس اصول و استانداردهای طراحی انجام میشود. در واقع تست و کنترل کیفیت تابلو برق شامل بررسی ظاهر تابلو، کیفیت قطعات و تستهای داخل کارخانه میباشد تا در صورت صحت تولید و مونتاژ، دستگاه به واحد بسته بندی و تحویل ارسال شود. همه بخشها حتی کمپرسور سردخانه بعد از راه اندازی باید تست شوند.
اصول طراحی و ساخت تابلو برق
سفارش ساخت تابلو برق صنعتی و خانگی بر اساس محل استفاده و شرایط پروژه توسط کارفرما انجام می شود. انواع تابلو برق با کاربردهای متنوع از جمله تابلوهای برق فشار ضعیف، متوسط و قوی، تابلوهای حفاظت و کنترل، تابلو برق آسانسور، تابلو برق خانگی، تابلو برق اصلاح کننده ضریب توان و … توسط شرکتهای سازنده تولید و عرضه می گردد. طراحی و تولید تابلوهای برق نیاز به تخصص و دانش فنی دارد. از این رو شرکت های فعال در زمینه تولید تابلوهای برق از متخصصان و مهندسین مجرب در این زمینه استفاده می کنند. حتی برای تهیه کندانسور سردخانه نیز باید از متخصصان کمک گرفت. به طور کلی از اصول طراحی تابلو برق می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آشنایی با تجهیزات الکتریکی و نحوه عملکرد آنها
- تسلط بر نرم افزارهای طراحی و نقشه کشی مهندسی برق
- آشنایی با دستورالعملها و فناوریهای روز دنیا در زمینه ساخت بدنه و شاسی تابلو برق
- آشنایی با استانداردهای بین المللی و ملی در زمینه طراحی تابلو برق
- آشنایی با روش های برنامه ریزی تولید و مدیریت زمان
- تسلط کامل به کار با دستگاههای برش، پرس، خم و حفاری
- آشنایی با اصطلاحات مرتبط با مهندسی برق
- تسلط بر روشهای آزمایش و کنترل کیفی آزمایشگاهی
نتیجه گیری
آیا به دنبال یک تابلو برق با کیفیت و قابل اعتماد برای سردخانه خود هستید؟ شرکت برودت سازان البرز با سالها سابقه در زمینه ساخت و طراحی سردخانه برای شما صفر تا د طراحی و نصب تابلو برق را انجام میدهند. ما با استفاده از مواد با کیفیت و استانداردهای بین المللی، پانل هایی تولید میکنیم که به عملکرد الکتریکی پروژه های شما میافزایند. با برودت سازان البرز از ایمنی و کارایی تابلوهای برق خود اطمینان حاصل کنید. به ما اعتماد کنید و با خیالی آسوده پروژه خود را به پایان برسانید.
سوالات متداول مقاله آشنایی با مراحل طراحی و ساخت تابلو برق
تابلو برق چیست؟
تابلو برق به عنوان یک محفظه فلزی یا غیر فلزی، تجهیزات الکتریکی مختلفی را در خود جای داده است تا علاوه بر نظارت بر عملکرد، از دستگاهها در برابر نوسانات جریان و شوک الکتریکی محافظت کند
تابلو برق چگونه ساخته میشود؟
مهندسین حرفهای طرحهای تولید تابلو برق را طراحی و تهیه میکنند و در خط تولید نیز نیروهای فنی متخصص قطعات تابلو برق را میسازند تا در نهایت مونتاژ و تست کارایی و ایمنی زیر نظر کارشناسان کنترل کیفیت انجام شود. در واقع گروههای فعال در زمینه طراحی و ساخت تابلو برق با دریافت اطلاعات و آگاهی از انتظارات متقاضیان اقدام به ساخت تابلوهای برق سفارشی مینمایند.
مراحل ساخت تابلو برق چیست؟
- طراحی و نقشه کشی مهندسی برق
- جوشکاری، برش کاری، خم و سوراخ کاری بدنه
- رنگ کاری بدنه
- مونتاژ اسکلت و بدنه تابلو برق
- مونتاژ قطعات و تجهیزات الکتریکی و سیم کشی
- تست و کنترل کیفیت